ALTAY, “EKTİĞİMİZ TOHUM YEŞERMEYE BAŞLADI”


​Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi (SOBE) ilk programını ailelerin katılımı ile gerçekleştirdi.

Selçuklu Belediyesi tarafından Türkiye'ye kazandırılan ve geçtiğimiz günlerde Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı kurularak çalışmalarına başlayan Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi (SOBE) ilk programını ailelerin katılımı ile gerçekleştirdi.  Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerde, Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, ikiz çocuklarından biri olan 19 yaşındaki oğlu Cem'in otizmle mücadelesine dair deneyimlerini paylaştı. Programa Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı Başkanı Mustafa Ak, Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (KOÇAYDER) Başkanı Mustafa Yağcı ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, , Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı yönetim kurulu ve mütevelli heyeti üyeleri, Selçuklu Belediyesi başkan yardımcıları ve birim müdürleri, otizmli aileler ve akademisyenler katıldı. Seminerin ikinci günü ise, 1 Kasım tarihinde Necmettin Erbakan Üniversite'sinde düzenlenecek

 

Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfının kuruluşunu yeni tamamladığını ve ilk programını otizmli aileler ile gerçekleştirdiğini ifade eden Vakıf Başkanı Mustafa Ak, "Selçuklu Belediyesi tarafından kazandırılan bu güzel merkezin işletmesi Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı aracılığıyla bizler yürütüleceğiz. 31 mütevelli heyeti üyemiz, yönetim kurulu üyelerimiz ve sizlerin desteği ile bu kutlu görevi yürütmeye çalışacağız" dedi.

 

Vakıf olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız

Merkezimizin yönetimi ve halkın bilinçlendirmesini en iyi şekilde yapabilmek adına çok gayret sarf ediyoruz diyen Ak, "Başlangıçta sosyal sorumluluk projesi olarak yola çıktık fakat geldiğimiz son noktada bu alanın ne kadar boş bırakıldığını fark ettik. İkili ilişkilerle bu oluşum içerisinde bulunmayı kabul eden arkadaşlarımızın çoğunun hiçbir bilgisi yoktu ama süreç ilerledikçe bu işi ne kadar çok sahiplendiklerine şahitlik ettik. Merkezimizin yönetimi ve halkın bilinçlendirmesini en iyi şekilde yapabilmek adına çok gayret sarf ediyoruz, sarf etmeye de devam edeceğiz. En verimli şekilde tesislerimizi kullanmaya çalışacağız. Birkaç ay içerisinde küçük bir grupla çalışmalara başlamayı düşündüğümüz merkezimiz tamamen açıldığı zaman bireyler buradan ciddi anlamda bir eğitim alacak, eğitimlerini tamamlayan bireylerimiz spor alanlarında, havuzlarda, yaz ve kış kullanabilecekleri kapalı, açık at binme alanlarından faydalanabilecek. Yeteneklerini geliştirici, müzik, resim, güzel sanatlar gibi faaliyetlerden yararlanabilecekler. Kendilerinin ve ailelerinin daha kaliteli bir hayat sürmeleri için üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bir nebze onlara faydamız olacaksa bu bizim için en büyük mutluluk olacaktır. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum. Farklı bir düşünce örneği sergileyerek bu tesisi Konyamıza kazandıran Selçuklu Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay'a da çok teşekkür ediyorum" dedi.

 

Niyet hayır olunca akıbette hayır oluyor

Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezinin (SOBE)faydalı işlere vesile olacağını söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Toprağa ektiğimiz tohumun bugün artık yavaş yavaş yeşerdiğini ve etrafına fayda sağlamaya başladığına şahitlik ediyoruz, bizim için büyük bir mutluluk.

Bir hayalle başlamıştık, geriye dönüp baktığımızda çokta ne yaptığımızın farkında olmadan, bir gayret içerisinde öğrenek çıktığımız bir yolculuk ama sonrasında Rabbim karşımıza çok iyi insanlar çıkardı. Hep kapanan kapılar açıldı, hep bir iyilik ortaya çıktı. Niyet hayır olunca akıbette hayır oluyor ve bir kolaylık ortaya çıkıyor. Açıkçası işin bu noktaya geleceğini tahmin etmiyorduk. Çok şükür ki bu hale geldi, vakfımız kuruldu ve bugün artık otizmle alakalı programların yapıldığı bir merkez haline geldi. İnşallah bundan sonra daha faydalı işler yapılmaya gayret edilecektir" dedi.

 

Birkaç ay içerisinde çocuklarımızın gülüşmelerine şahit olacağız

Merkezimizin faaliyetlerini sürdürmesi önemli ve çok ciddi bir süre diyen Altay, "İşletmeyle ilgili çıkabilecek tüm problemler, sıkıntılar düşünülerek bir vakfın kurulmasının uygun olacağına kanaat getirildi. Vakfımızda mütevelli heyeti üyesi arkadaşlarımız, yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız ve başkanımız gayretle çalışıyorlar. İnşallah birkaç ay içerisinde burada çocuklarımızın seslerine, koşmalarına, gülüşmelerine şahitlik edeceğiz. Bu yolculukta güzel insanlarla karşılaştık demiştim bunlardan birisi Tohum Otizm Vakfı. Aylin Hanımın ekibimize çok büyük katkısı oldu. Özellikle konu hakkında bilgilenmemiz, sistemin nasıl iletileceği, hatta o yoğunluklarının arasında gelip merkezimizi ziyaret ettiler, sonra biz onları ziyaret ettiğimizde bize bir sistem şeması sundular, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Konu güzel olunca birlikteliklerde güzel oluyor. Birçok yerde rekabet oluyor ama bu tür yerlerde birliktelik daha güçlü oluyor. İnşallah TOHUM ve SOBE'nin birlikteliği KOÇAYDER ile birlikte devam edecektir. Niyetimiz çocuklarımıza faydalı olabilmek, o yüzden her türlü desteğe ihtiyacımız var. Görüyoruz ki muhataplarımızda her türlü yardımı ve desteği vermeye hazırlar. İnşallah Konya bu manada da güzel şeyler yapacak ve bu merkez insanlara faydalı olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yoğun tempolarından vakit ayırıp buraya gelen Aylin Hanım ve Deniz Hanıma teşekkür ediyorum. Garanti Bankasına da teşekkür ediyorum. Bu tür işlerde sponsorluklar çok önemli. Kurumsal sponsorlukların olması bu tür işlere hem bir prestij hem de ciddi bir ekonomik katkı sağlıyor. Garanti Bankası'nın bu farkındalığı oluşturması çok mutluluk verici. Programın hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

 

Tohum Otizm Vakfı Sürekli Eğitim Birimi tarafından gerçekleştirilen otizm eğitim seminerinin Konya'da otizmin tanınması adına önemli bir program olduğu söyleyen Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, bu tür eğitim programlarının daha arttırılması ve geliştirilmesi gerektiğini söyleyerek katılımcılara teşekkür etti.

 

Otizm alanında Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birini kazandırdığı için Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a teşekkür eden Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, Tohum Otizm Vakfının kuruluş hikayesini ve ikiz çocuklarından biri olan 19 yaşındaki oğlu Cem'in otizmle mücadelesine dair deneyimlerinden oluşan hayat hikayesini slayt eşliğinde anlattı. Türkiye' de bireylerin otizm algısı ve bilgi düzeyi hakkında çarpıcı bilgiler veren Sezgin, "Türkiye'nin 7 bölgesinden 15 ilde (Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon) 1.237 tüketici ile görüşülerek 15 yaş ve üstü çocuklarda Türkiye'nin otizm farkındalık karnesi çıkartıldı. Her 68 çocuktan birinin otizm riski ile doğmasına, her 20 dakikada 1 çocuğun otizm tanısı alıyor olmasına rağmen araştırma sonuçlarına göre ülkemizde hala otizmin ne olduğu, neden olduğu, belirtileri ve tedavisi tam anlamı ile bilinmediğini görüldü. Türkiye'deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi araştırmasına katılanların yalnızca %29'u otizmi duyduklarını belirtti. Başka bir ifadeyle araştırmaya katılanlar arasında her 10 kişiden sadece 3'ü otizmi duymuş. Otizmi duyanlar arasında ise sadece %7'si otizmin belirtilerini bildiğini belirtmiştir. Otizmin tedavisinin nasıl olacağına ilişkin soruya ise %73 oranında herhangi bir fikrim yok cevabı verilmiştir" dedi.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar