Emir Celaleddin Karatay, KTO Karatay Üniversitesi’nde Anıldı


​Vefatının 761. Yıldönümünde Emir Celaleddin Karatay, KTO Karatay Üniversitesi'nde Anıldı

Karatay Medresesi'nin kurucusu, bilge devlet adamı Emir Celaleddin Karatay, vefatının 761. Yıldönümünde Karatay Medresesi kültürü ile eğitim faaliyetlerini sürdüren KTO Karatay Üniversitesi'nde anıldı. Prof. Dr. Erkan Türkmen "Emir Celaleddin Karatay Kimdir?" paneli ile Karatay Medresesi ve kurucusu Emir Celaleddin Karatay hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Karatay Medresesi'nin kurucusu, bilge devlet adamı Emir Celaleddin Karatay vefatının 761. yıl dönümünde KTO Karatay Üniversitesi'nde anıldı. Anma programı kapsamında üniversitemiz Sosyal Tesisleri'nde Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. Erkan Türkmen tarafından "Emir Celaleddin Karatay Kimdir?" paneli düzenlendi.  Dönemin müderris bakımından en zengin üniversitesi olan Karatay Medresesi'nin kurucusu Emir Celaleddin Karatay'ı anma etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"En önemli yapıtı Karatay Medresesi"

Yazar Prof. Dr. Erkan Türkmen katılımcılara Emir Celaleddin Karatay ve Karatay Medresesi hakkında bilgi verdi. Türkmen  "Konya'daki Büyük Karatay Medresesi 1251 yılında hizmete girmiş Anadolu Selçuklu Devleti'nin en büyük üniversitesi olup 19. yüzyıla kadar hizmet etmiştir. Celaleddin Karatay, ordu komutanlığı, devât emirliği, taşthane emirliği ve atabeylik görevlerinde bulunmuştur. Sultanın vefatından sonra 30 yıla yakın evlatlarına atabeylik yapmış tam bir devlet adamıydı. Karatay'ın cömertliği, iyi ahlakı ve İlahi kudrete bağlı olması dolayısıyla varlığı Sultanın sayısız lütuflarına mazhar olmuştu. Geceleri namaz kılıp, gündüzleri oruç tutarak, et yemekten, fazla yemekten ve boş işlerden sakınırdı. Pek çok cami, medrese ve kervansaray yaptırdığı söylenen Celaleddin Karatay'dan kalan en önemli yapıtı, 1251'de yaptırdığı Konya'daki Karatay Medresesi ve Antalya'da ki  Dar-ül sülaha evidir. Tarihi kaynaklar kendisinin yaptırdığı kervansarayın inşaatı bittikten sonra eseri görmek için çıktığı yoldan "Ya görünce gurura kapılırsam?" diyerek geri döndüğü yazmaktadır" diye konuştu.

Karatay Medresesi'nin giriş kapısındaki hadislerin önemini vurgulayan Türkmen, "KTO Karatay Üniversitesi olarak Emir Karatay'ın yolundan giderek gönüller kazanmayı arzuluyoruz. Üniversitemiz medrese kültürünün bir parçası olarak kurulmuştur. Bizler de akademisyenler ve öğrenciler olarak medrese kapısında bulunan Hadis-i Şerifleri eğitim hayatımızın ilkeleri haline getirmeliyiz "dedi.

Celaleddin Karatay Kimdir?

Celaleddin Karatay, şehzadelerin taht kavgalarına son vererek, II.Keykâvus, IV.Kılıç Arslan ve II.Keykubad'ın 1249-1254 yılları arasında birlikte hüküm sürmelerini sağlamıştır.1251 yılında Karatay tarafından yaptırılan Karatay Medresesi günümüzün ilim ve irfan yuvası üniversitelerin temel yapıtaşlarındandır. Emir Karatay, ordu komutanlığı, devât emirliği, taşthane emirliği ve atabeylik görevlerinde bulunmuştur. Karatay, Türkiye Selçukluları hudutları dışında hayır eseri yaptıran tek devlet adamıdır. Devletine hizmet ettiği süre boyunca Moğolların ağır vergi taleplerini hafifleten, devlet adamlarının aldığı borçları düzenleyerek toplumsal hayatta bir denge kurarak geriye adalet ve ilim bıraktı. Celaleddin Karatay 1254 yılında vefat etmiştir.

 

 

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar