KTÜN Koordinatörlüğünde Yürütülen ‘Waste2Fresh’ Projesi Başladı


Koordinatörlüğünü Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Edebali'nin yaptığı Avrupa Birliği Komisyonu tarafından TÜBİTAK Ufuk2020 Programı kapsamında kabul edilen "Smart Innovative System For Recycling Wastewater And Creating Closed Loops in Textile Manufacturing Industrial Processes - Waste2Fresh" projesine başlandı.

Projenin kabul edildiği tarihten itibaren yaklaşık üç ay süren konsorsiyum antlaşması (CA) ve Avrupa Komisyonu ile Grant Agreement (GA) antlaşması imzalanarak proje resmen başladı. Başlangıç toplantısı (Kick-off meeting) pandemi nedeniyle online olarak gerçekleşti. Yerli ve yabancı proje ortakları ve Avrupa Komisyonu Proje Yetkilisi'nin katılımıyla gerçekleşen toplantı da Proje Koordinatörü Doç. Dr. Serpil Edebali ve diğer ortaklar projeyle ilgili sunumlarını gerçekleştirdi. Toplantıda ayrıca ilk üç aylık dönem içerisinde iş paketlerinde görevleri olan ortakların neler yapacağı ve bunların raporlanması ile ilgili bilgiler verildi.

Gerçekleştirilen toplantının ardından pilot sistemin kurulacağı Erak Giyim Sanayi fabrikası arıtma sistem ihtiyaçlarının tespitini yapmak üzere ziyaret edildi. Proje Koordinatörü Doç. Dr. Serpil Edebali "Projemiz için somut adımlar atmaya başladık, bu gerçekten gurur verici bizim için.  Proje için umutluyuz güzel sonuçlar elde ederek proje ortaklarıyla iyi işler çıkaracağımıza inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde fabrika bünyesinde farklı noktalardan alınacak su numuneleri tarafımıza gönderilecek ve gerekli deneyler ve analizler yapılacak. Bundan sonraki süreçleri de yine yoğun çalışma temposuyla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Türkiye'den Erak Giyim Sanayi ve Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi firmaları dahil, 11 ülkeden toplam 17 ortaklı bir ekiple gerçekleştirilecek Waste2Fresh Projesi, Ufuk2020 (Horizon2020) Nanoteknoloji, İleri Malzemeler, Biyoteknoloji, İleri İmalat ve İşleme Teknolojileri -NMBP Alanı'nda bir Türk kuruluşunun koordine ettiği ilk çok ortaklı proje olması özelliğiyle dikkat çekiyor. Toplamda 8.2 milyon Euro'luk bir bütçeye sahip olan projenin yaklaşık 2.2 milyon Euro'su Türkiye'ye hibe olarak katkı sağlayacak.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar