OKULDA BAŞARIYI GETİREN DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI


Okulda öğrenilenlerin pekiştirilmesi, öğrenme sürecinin evde de devam etmesi için önem taşıyor. Doğa Koleji Okul Öncesi ve İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı, Uzman Klinik Psikolog Büşra Aparan Akın, başarıyı etkileyen faktörleri ve ailelere düşen görevleri anlattı. Akın, başarıyı etkileyen birçok faktör olduğunu belirterek, "Özellikle küçük yaşlarda; çocukların sadece okulda değil, evde ve günlük hayatta da sorumluluk sahibi olması; başarıyı etkileyen önemli bir değişkendir" dedi.

Okulda başarıyı getiren ders çalışma alışkanlıklarına dikkat çeken Akın, "Her aile gibi siz de çocuğunuzun "okulda arkadaşları ile uyumlu, mutlu, derslerinde başarılı, öğrenmekten keyif alan ve sorumluluklarını yerine getiren bir çocuk" olmasını mı istiyorsunuz? Çocuğunuzun okuldaki başarılarıyla gurur duymak istiyorsanız; okulda ve ev ortamında öğrenme sürecinin desteklenmesi için, başarıyı etkileyen birçok faktörü göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmamalısınız.

"Sorumluluk Almasına İzin Verin…"

Doğa Koleji Okul Öncesi ve İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı,Uzman Klinik Psikolog Büşra Aparan Akın, ailelerin öğrenme sürecinde önemli rol oynadığını ifade ederek, "Aileler, çocuklarının küçük yaşlardan itibaren bireysel olarak eylemlerde bulunmasına ve sorumluluk almasına fırsat vermelidir. Yatağını ve odasını toplaması, yemek masasının hazırlamasında görev alması gibi yaşam alanlarında başlayan küçük sorumluluklar; okul yaşamına zorlanmadan adapte olmasını ve daha olumlu yaklaşmasına yardımcı olur" şeklinde konuştu.

Çalışma Ortamı Değişkenlik Gösterebiliyor…

Büşra Aparan Akın, uygun çalışma ortamının yaş gruplarına göre değişkenlik gösterdiğini belirterek, "Uygun çalışma alanı, verimli bir ders çalışma süreci için gereklidir. Küçük yaş gruplarında masa başında çalışmak yeterlidir. Ortaokul yıllarından itibaren artık çocuklar kendi tercihleri ve öğrenme stilleri doğrultusunda ders çalışma alışkanlıkları oluşturabilir. Çocuk büyüdükçe, çalışma ortamı da değişkenlik gösterebilir" dedi.

Lise yıllarında ve sınav hazırlık dönemlerinde ders çalışmanın, disiplin ve sorumluluk gerektirdiğini aktaran Akın, "Bu yaş grubu öğrencilerin dersler konusunda kendi eksiklerini fark etmesi, öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek ilerleme sağlaması, gerektiğinde öğretmeninden yardım isteyebilmesi beklenir" dedi.

"Çocuk, Desteğe İhtiyaç Duyabilir…"

Evdeki pekiştirme çalışmalarında küçük yaşlardaki çocukların desteğe ihtiyaç duyabileceğini söyleyen Büşra Aparan Akın, "Ailelerin çocuğu ile çalışma masasına oturmaması ve yalnız çalışmasına fırsat tanıması gerekiyor. Ancak yardıma ihtiyaç duyduğunda ailesine soru sorabileceği ve yardım isteyebileceği mesajı verilmelidir. Okulun ilk yıllarında ilk beş dakika yanına oturarak çocuğun çalışmaya başlamasına destek olunabilir" diye ifade etti. Akın, sözlerini, "Çalışmaya başlamadan önce pekiştiresin ve alıştırmanın içeriği üzerine konuşmak ve çocuğun kendi yanıtlarını değerlendirmekmotive edici olabilir" diye sürdürdü.

"Amaç Bildiklerini Sınamak Değildir…"

Pekiştirme çalışmaları sırasında çocukların genellikle kendilerini daha güvende hissetmek için ailelerinin varlığına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Uzman Klinik PsikologAkın, "Pekiştirme çalışmalarının, çocuğun bildiklerini sınamak değil, öğrendiklerini geliştirmek amacıyla yapıldığı unutulmamalıdır" dedi.

"Ödül Sistemi Kurabilirsiniz…"

Ders çalışma alışkanlığı kazanması için, eğer çocuk içinmotive edici bir yöntemse ödüllendirme sistemi kurulabileceğini söyleyen Akın, "Ödül sisteminin birkaç ay, çocuk alışkanlık kazanana kadar sürdürülmesi gerekir. Örneğin, bir puanlama sistemi ile çocuk puan toplayabilir ve bu puanlar bir hafta sonu etkinliğine dönüştürülebilir" şeklinde konuştu.

Okul Başarısı İçin Gerekli Koşul…

Akın, ilkokul yıllarında kitap okuma alışkanlığı kazanmanın, okul başarısı için gerekli bir koşul olduğunu söyleyerek, "Okumaya, öğrenmeye, merak ettikleri konusunda bilgi edinmeye teşvik edilen çocuk için okul bir öğrenme serüveni olacaktır.

Ders çalışmak sadece iyi notlar, puanlar almak ve kısa vadede okulda başarılı olmayı sağlarken; insanoğlunun dünya üzerindeki bilgi birikimini keşfetmek, toplumu ve dünyayı, evrensel kuralları öğrenmek, neyi öğrenmeyi sevdiğini, hangi problemleri çözmeyi istediğini bulmak ve bu doğrultuda bir gelecek tasarısı ve kariyer planı yapmak, uzun vadedeokulu daha anlamlı kılacaktır" diye sözlerini noktaladı.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar