ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI BAŞLADI


Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi kapsamında Konya'da 21 şehirden gelen 92 panelist öğrencinin katılımıyla "Hikayemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi: Mustafa Kutlu" panelin açılışı gerçekleştirildi.

Selçuklu Belediyesi'nin ev sahipliğinde 26-28 Nisan tarihleri arsında Konya'da düzenlenen Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi "Hikayemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi: Mustafa Kutlu" paneli Dedeman Otelde düzenlenen açılış programı ile başladı. Etkinlik boyunca 92 genç  23 ayrı panel ile Yazar Mustafa Kutlu'yu değişik yönleriyle anlatacak. Programın açılış paneline Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı ve Eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yaman, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, İl Kültür Müdürü Abdülsettar Yarar, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Konya protokolünün yanı sıra çok sayıda eğitimci ve öğrenci katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, projenin öğrenciler üzerindeki önemine dikkat çekti. Gürsoy'un ardından Panel Başkanlığını Bolu'dan Aslıhan Balta'nın yaptığı panele geçildi. Panelde Mustafa Kutlu'nun hikayeleri'nde ideal insan tipi, kahramanların dünyaya bakış açısı, yabancılaşma olgusu ve hikayelerdeki göçün sebebi konularda farklı illerden gelen panelist öğrenciler tezlerini sundular.      


Eğitim üzerinde umutsuzluğa kapılmamasını isteyen Eski Tarım Bakanı ve Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, "Ortaöğretim ve lise dahil konuya eleştirisel baktığımızda bir ümitsizlik kaplıyor bizi. Yani geleceğimizle ilgili konuda çok ümitli olamıyoruz. Çünkü gördüğümüz tablo idealizmden uzaklaşmış, tamamen ferdi amaçlara yönelmiş bir genç nesil görüyoruz. Anadolu mektebinin, üniversitede başlayan çalışmaları milli eğitim bakan yardımcımızın katkılarıyla milli eğitimin bünyesine taşınmasından sonra gördüğümüz manzara ümitsiz olmak için hiçbir sebep yoktur. Maya çok sağlamdır. Bir kısım tutum ve davranışlarda bazı olumsuzluklarla karşılaşsak bile özü itibariyle çok sağlam" dedi.

Konya için özel bir parantez açan Güçlü," Konya kültürel faaliyetler arasında Türkiye'de nüfusuna göre düşünüldüğünde ilk sırada yer alan bir ilimiz. Bu vesile ile bu faaliyeti Konya'da yapmamıza imkan sağlayan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a teşekkür ediyorum. Belediyelerimiz bu konuda kültürel faaliyetlere çok büyük katkı verdiler.Ama içlerinde Selçuklu Belediyesi'nin kültüre katkısı gerçekten takdire değer" dedi.

 
Selçuklu Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz projelerle yeni nesle değerlerimizi hatırlatmak istiyoruz diyen, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,"Gençlik hizmetleri adına Selçuklu Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi ile 5 yıldır Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi'ni (SEDEP) yürütüyoruz. Değerler Eğitimi Projesi artık sadece Türkiye'de değil Uluslararası bir boyut kazanmış bir proje olarak yoluna devam ediyor. Şuanda 122 bin öğrenci 5 milyonun üzerinde  kaynakla beslenilerek çocuklarımıza bizi biz yapan değerlerimizi anlatıyoruz. Geçtiğimiz hafta çocuklarımız KKTC'de Türkiye Değerlerini SEDEP ile Anlatıyor Projesi kapsamında bir program yürüttüler. Şuanda da arkadaşlarımız Saraybosna'da bir etkinlikte bulunuyorlar ve Balkanların 6 ülkesinde Türkiye'nin değerlerini SEDEP ile anlatacağız. Bu kapsamda Selçuklu Belediyesi olarak Selçuklu'daki tüm lise öğrencilerini günü birlik olarak Çanakkale'ye götürüyoruz, bu ruhu yaşamaları için. Bu konuda çok önemli partnerlerimiz var. Önemli kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. İnşallah Konya öncü olmaya devam edecek. Biz de elimizden geldiği kadar bu tür faaliyetlere destek vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Gönül insanı, vefakar insanlara, samimi insanlara ihtiyacımız var. Günümüzde bu şekliyle gönüllülük esasına dayalı mektep oluşturmak herkesin harcı değil, kolay iş değil. Ortaklaşa iş yürütmek gerçekten ülkemizde sıkıntılı, sorunlu bir alan ama bunu başaran Sami ağabeyimiz var. Başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem de, "Geleceği inşa edecek gençlerimizin yerli, milli, manevi değerlere haiz donanımlı bir şekilde yetişmeleri bu topraklarda yapılabilecek en önemli faaliyet olarak görüyoruz ve bu amaçla çalışıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve şahsım olarak her zamanda söylediğim gibi bu projenin içinde ve destekçisi olacağız. Hak yolunda yürüyen Anadolu Mektebine çalışmalarında başarılar dilerim" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise, Anadolu Mektebinin okumaya verdiği öneme dikkat çekerek, büyük Türkiye'yi, okuyan nesillerin oluşturacağını söyledi.


Programın son konuşmacısı Yazar Necip Tosun Mustafa Kutlu'yu farklı yönleri ile ele aldığı değerlendirme konuşması yaptı. Tosun," Mustafa Kutlu sadece benim için bir yazar değil bir ağabey, dava arkadaşı ve aynı zamanda bir dosttur. Mustafa Kutlu Nurettin Topçu'nun düşünce dünyasının sanatta temsilcisi desek yanlış bir şey şöylemiş olmayız. Mustafa Kutlu'nun eğer tek bir cümle ile bütün edebiyat ve sanat anlayışından ne çıkarmamız gerekir diye özetlemek gerekirse, adalet, samimiyet, hizmet, paylaşma ve merhamet duysusu diye ifade edebilirim. Bu kavramları en iyi yorumlayanlardan biri de Mustafa Kutlu. Bizim toplum olarak şuanda bu kavramları yeniden yorumlamamız gerekiyor. Bu kavramlara bugün her zamandan daha fazla ihtiyacımız var" dedi.


Panel hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar