KTO Karatay Üniversitesi, Dünyaca Ünlü Bilim İnsanı Prof. Dr. Jean-Pierre Revol'ü Ağırladı
KTO Karatay Üniversitesi, Dünyaca Ünlü Bilim İnsanı Prof. Dr. Jean-Pierre Revol'ü Ağırladı
Uluslararası Toryum Enerjisi Komisyonu (iThEC) Başkanı ve CERN – ALICE Deneyi eski Takım Lideri Prof. Dr. Jean – Pierre Revol, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesini ziyaret etti, "iThEC Toryum Girişimleri: Temel Bilim Araştırmalarının Topluma Katkısı" konulu da bir seminer verdi.
Cumhurbaşkanlığı Makamı'nın davetiyle Ankara'da düzenlenen "Yeni Türkiye Bilim ve Teknoloji Konferansı"na konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Revol, KTO Karatay Üniversitesi Rektörlüğünün girişimleri ile Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü'nün davetlisi olarak KTO Karatay Üniversitesini ziyaret etti.
Ziyaret sırasında üniversite rektörlüğü ile bir iş birliği toplantısı yapıldı. Prof. Dr. Revol tarafından iThEC faaliyetleri ile ilgili bilgi sunuldu. Türkiye'nin, ALICE Deneyi'ne tam üyelik hakkını elde eden tek üniversitesi KTO Karatay Üniversitesi, üyelik sürecindeki desteklerinden dolayı Prof. Dr. Revol'e teşekkürlerini iletti. Toplantının devamında, KTO Karatay Üniversitesinde bilimsel ve akademik olarak yürütülen faaliyetler açıklanmış olup son zamanlarda büyük dikkat çeken "Sektör Danışmanlığı" projesi tanıtıldı. Aynı zamanda KTO Karatay Üniversitesinde ALICE Deneyi'ne yönelik yürütülen bilimsel çalışmalar konusunda da bilgi verildi.
Tanıtım toplantısının ardından Prof. Dr. Revol, hem üniversitenin bilimsel, akademik ve altyapı imkânları doğrultusunda hızlı gelişimini hem de Sektör Danışmanlığı projesini takdir ettiğini belirtti. Sektör danışmanlığının, klasik staj anlayışından farklı olması sebebiyle kaliteli iş gücü yaratma potansiyelinin çok yüksek olduğunu, önümüzdeki süreçte farklı kurumlarda katılacağı üniversite-sanayi iş birliği toplantılarında bu konuyu rol model olarak göstereceğini de ifade etti. KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayben Karasu Uysal'ın doktora tez danışmanlığını da yapmış olan Prof. Dr. Revol, KTO Karatay Üniversitesindeki ALICE Deneyi faaliyetlerinin ilerlemesinden, üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerinin CERN'deki çalışmalara katkı yapıyor olmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.
Toplantının ardından üniversite öğrencilerine ve akademik personeline yönelik yoğun katılımlı bir seminer oturumu gerçekleşti. Seminerde, CERN'de yürütülen araştırmalar ve bu araştırmaların toplum yararına uygulamalarına değinildikten sonra CERN'deki toryum enerjisi araştırmalarından bahsedildi. Seminerin ikinci bölümünde iThEC kurumunun amacı ve faaliyet alanları, kurumun 2013 yılında hayata geçmesinden bugüne kadar yapılan bilimsel aktiviteler açıklandı. Seminerin üçüncü ve son bölümünde ise toryum enerjisinin önemi ve bu enerjinin dünyanın enerji ihtiyacına nasıl bir çözüm üreteceği, toryumdan nasıl enerji elde edildiği, dünya genelinde toryum enerjisi ile ilgili yapılan çalışmalar ve bu çalışmalarda iThEC'in organizasyon rolüne değinildi.