23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

 

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Tüm Yurtta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde kutlanıldığı gibi; Konya-Hadim-Gezlevi'de Korualan(Gezlevi) İlköğretim ve Ortaokulu Bahçesinde de büyük bir coşkuyla kutlanıldı.

Hava şartlarının açık ve güneşli olması, Halkımızın kutlama proğramına yoğun katılım ile iştirakine neden oldu. Kadın Erkek, Genç Yaşlı her bireyin katıldığı Proğram akışı şöyle gelişti.

Açılılış, Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması, Gnün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması,2/A ve 3/A 7/A sınıfı öğrencilerinin günün anlamını belirten şiir okumaları halkımızı duygulandırdı.

8/A sınıfı öğrencileri Domates taşıma yarışması yaparken, Anasınıfı öğrencileri de Küçük Farecik gösterisi,5/A İmam Hatip Öğrencileri Arzı Uğuz nezaretinde gösteri yaptılar.6/A sınıfı öğrencileri Çuval yarışması yaparken,4/a sınıfı öğrencileri Öğretmen Ahmet İNCE önderliğinde gösteri yaptılar.

1/A sınıfı öğrencilerinden Sıdıka Sayın, Zeynep Esra Şahin Dünya Çocuk Bayramı şiirini, Anasınıfı öğrencileri Cumhuriyet Güneşi şiirini,5/A Öğrencisi Emine Orhan 23 Nisan şiirini 6/A sınıfı öğrencileri 23 Nisan şiirini okudular.

Güldürü dolu yarışmalardan;3/A Öğrencileri Sandalye kapmaca oyunu,1/A 2/A Öğrencileri de Yoğurt yeme yarışması,8/A Öğrencilerinden bir gurup Dönmeli Penaltı atma yarışması yaparak seyircileri kahkahaya boğdular.

Ali Yüğen hocanın müzik dinletisinin ardından, Bayan Veliler İğneye İplik takma,Bay Veliler de; halat çekme yarışması ile programa katıldılar.

Tüm kategoriler de birincilik kazanan yarışmacılara ödül töreninin ardından Ortaokul Müdür yardımcısı sayın Mustafa Özkunduz tarafından teşekkür konuşması ile kapanış gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir tarih olan 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi kapılarını açtı.23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı ismi buradan geliyor.Daha sonra 1927 yılında 23 Nisan,o dönemin Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.Daha sonra iki Bayram bir arada kutlanmaya devam edilmiştir ve adı 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı olmuştur. Egemenlik; yönetme yetkisidir. Ulusal Egemenlik; yönetme yetkisinin Ulusta ve Millette olmasıdır.

23 Nisan 1920 ilk Büyük Millet Meclisi'mizin toplandığı gündür. 23 Nisan, ulusun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür. Bu gün Milli Egemenlik Bayramı'mızdır.23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır.

 

Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine son yıllarda yabancı ulus­ların çocukları da katılmaya başlamıştır.  23 Nisan'da yönetim birimleri seçimle gelen kurullar bir süre çocuklara bırakılır. Bu güzel gelenek her yıl yinelenir. Her 23 Nisan'da yurdumuz bir bayram alanı olur. Çocuklar törenlerde konuş­malar yaparlar, şiirler okurlar. Gece fener alayları düzenlenir.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı egemenliğin ulusta olduğu düşüncesinin kabul edildiği gündür. Çocuk bayramımızdır. Yarının büyükle­ri olan sevgili çocukların bayramıdır.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979′u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922′de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935′te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927′de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.

 Günümüzde bayrama diğer ülkelerden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Ayrıca 1933′te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

Ülkemizin,Bölgemizin ve tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasınını Allah (c.c)den niyaz ederim.Hatıp.23 Nisan 2016 Gezlevi. 



     Tüm fotoğraflarİçin Tıklayınız!..

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar