Hz. Mevlâna’yı okuyamamamızın sebebi cehalettir


​Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler:

"Hz. Mevlâna'yı okuyamamamızın sebebi cehalettir"


Mevlâna Üniversitesi Mevlâna Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Hz. Mevlâna'nın 742. Vuslât Yıldönümü (Şeb-i Arûs) Münasebetiyle hazırlanmış olan "Hz. Mevlâna'yı Neden Okuyamadık Ve Tanıyamadık" konferansı düzenlendi. Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler'in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Mevlâna Üniversitesi çalışanları ve öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'de Türkçe üzerine ciddi tuzakların kurulduğunu fakat insanlarımızın bu durumu katiyen görmediklerini belirten Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, "Biz gittikçe cehaletin içine doğru sürükleniyoruz. Hz. Mevlâna'yı okuyamamayı ve tanıyamamayı bu cehalete bağlıyorum" dedi. Cehaletten sıyrılmadan Türkiye'nin kalkınması ve çağdaş medeniyet seviyesine yükselmesinin mümkün olmadığını dile getiren Bakiler, insanların Hz. Mevlâna'yı tanımadığını, hatta sadece Hz. Mevlâna'yı değil, milletimizi ayakta tutan, kültür dünyamızı zenginleştiren diğer değerlerimizden de yeterli miktarda haberdar olunmadığını vurguladı.


"Cepteki parayla hafızadaki kelime arasında benzerlik vardır"

Bir insanın cebindeki parayla hafızasındaki kelime arasında yüzde 100 benzerlik olduğunu ifade eden Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, "Okumadığınız ve kelime dünyanızı geliştirmediğiniz sürece hiçbir başarı elde edemezsiniz" dedi. İnsanların hafızasında çok zengin kelime dağarcığının olması gerektiğini söyleyen Bakiler, "Anlaşılmak istiyorsanız bol bol okumalısınız" şeklinde konuştu. Müslüman Türk'ün en büyük özelliğinin okumamak olduğunu vurgulayan Bakiler, "O kadar cahiliz ki; üniversiteye gelinceye kadar 19 yıl Türkçe eğitimi alıyoruz fakat üniversiteye başladığımızda yine ilk yıl Türkçe dersi ile karşı karşıya kalıyoruz. Aslında bu durum her şeyi açıkça ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.


"Dünya'da en az okuyan milletiz"

Dünya'daki en az okuyan milletin başında Türklerin olduğunu belirten Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, "Yabancı bilim adamları Türk bilim adamlarını hep yanlış yola saptırdılar. Doğru bilgiyle doğru yazı yazamadılar. Dilimiz üzerine sürekli tashih içinde oldular. Bu yüzden çocuklarımız Hz. Mevlâna'nın Türkçeye çevrilen eserlerini okuyup anlayamadılar. Diğer âlimlerimizin eserlerinden uzak kaldılar" şeklinde konuştu.


"Nesil, kendisinden önce gelen nesilden uzak kaldı"

"Atatürk'ün arkasına sığınarak Türk dilini ortadan kaldırmak isteyenler öyle bir durum meydana getirdiler ki nesil, kendisinden önce gelen nesilden uzak kaldı" ifadelerini kullanan Bakiler, "Eğer hayatta başarılı olmak istiyorsanız, dünkü edebiyatımızı yakından takip etmek mecburiyetindesiniz" dedi.


"Cehaletimden sıyrılabilmek için sürekli okudum"

Cehaletimden sıyrılabilmek için sürekli okuduğunu dile getiren Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, "Hafızamda kelime sayısı arttıkça, bir topluluk önünde rahatça konuşabilme konumuna geldim" dedi. Çıkış yolunun okumak ve kelime dünyasının zenginleştirmek olduğunu vurgulayan Bakiler, "Öğrencilere en büyük tavsiyem, bu mübarek gün dolayısı ile okumanız ve Türkçe dünyanızı zenginleştirmeniz lazım" şeklinde konuştu.

Konferans sonrası Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler'e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vehbi Çelik hediye takdim etti. 


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar